top of page

over ons

Het Cugnon Project is een stichting met als doel jong muzikaal talent een podium te bieden te midden van professionele musici. Tegelijkertijd willen we onze liefde voor muziek delen met ons publiek door concerten en projecten te presenteren van hoog niveau.

In mei 2011 verzamelden dertig professionele musici en muziekstudenten, samengebracht door violist Chris Duindam, zich in het kasteel van het Waalse dorpje Cugnon. Een week lang eindeloos musiceren in de verschillende kamers van het kasteel, en concerten geven in de dorpjes eromheen. Samen eten koken, en de keuken opruimen. Er groeit een gemeenschappelijk gevoel, waarbij één ding centraal staat: de liefde voor de muziek. De jonge musici trekken zich op aan de professionals, die zich op hun beurt door de jeugd laten inspireren. Een unieke situatie, die fantastische concerten oplevert. Vanuit dit experiment ontstond het Cugnon Project met zijn huidige doelstellingen en activiteiten. 

 

Het Cugnon Project presenteert kamermuziekconcerten door heel Nederland. De ensembles worden ad hoc samengesteld, zijn altijd een mix van professionals en jong talent, en variëren in grootte van duo tot octet. Het repertoire is alles behalve standaard en reikt van bekende werken tot onbekendere parels zoals het octet van Enescu en het strijkkwintet van Bruckner. Ook waren de musici van het Cugnon Project de afgelopen jaren meerdere malen te gast op festivals in Italië, o.a. op het Francigena International Arts Festival en het Punto Arte Festival van dirigent Jan Willem de Vriend. 

 

52141306_1481078402024094_5238088268196610048_n.jpg

De basis van de talentontwikkeling binnen het Cugnon Project ligt bij talent dat bezig is professioneel musicus te worden: studenten aan het conservatorium of recent afgestudeerde musici. Voor deze groep jonge musici is het vaak lastig om een ingang te vinden in de professionele wereld en ervaring op te doen. Cugnon Project biedt daarbij ondersteuning door hen samen met gerenommeerde professionele musici kamermuziek te laten spelen.

 

Om te zorgen dat jonge musici over de volledige breedte van hun ontwikkeling profijt kunnen hebben van het Cugnon Project, zijn nog twee trajecten ontstaan: Cugnon Junior en het Cugnon Consort. Binnen Cugnon Junior spelen getalenteerde musici van 8 tot 18 jaar samen met de jonge professionele musici van het Cugnon Project. Bij het Cugnon Consort spelen jonge professionele musici, die eerder hebben deelgenomen aan het Cugnon Project en inmiddels actief zijn in de professionele muziekwereld, samen met gerenommeerde musici in een groter ensemble.

 

Tussen de trajecten vindt doorstroming en kruising plaats: de oudere deelnemers van Cugnon Junior stromen door naar het Cugnon Project, de uitblinkende en meer ervaren jonge musici van Cugnon Project komen terecht in het Cugnon Consort. De young professionals van het Cugnon Consort, die in een eerder stadium nog werden gecoacht door meer ervaren musici, coachen nu op hun beurt het jonge talent van Cugnon Junior. Binnen de serie ‘Young Professional aan het Roer’ krijgt een van de jonge professionals de kans zijn artistieke droom te verwezenlijken, en bij het programma ‘Jong geleerd’, spelen de talenten van Cugnon Junior samen met musici van het Cugnon Project. 

 

Het Cugnon International Chamber Music Festival (CICMF) is de bakermat van het Cugnon Project en wordt dit jaar al voor de tiende keer gehouden. Na het succes van eerste editie ontstond een jaarlijkse traditie, die sinds 2015 wordt voortgezet in Heeswijk-Dinther. Inmiddels hebben alledrie de trajecten een plaats gekregen binnen het festival en is het zowel de basis als de verbindende factor binnen het Cugnon Project. 

 

De artistieke leiding van het Cugnon Project is in handen van Chris Duindam. Een overzicht van de musici die door de jaren hebben deelgenomen vindt u hier

Projecten van het Cugnon Project werden in de afgelopen jaren financieel ondersteund door onder andere de Gemeente Utrecht, het kfHein Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds en het Fentener van Vlissingen Fonds.

IMG_6327.jpeg

Kasteel Cugnon in België

 tekening door Maarten Jansen, altviolist

bottom of page